Plan je een fietsvakantie? Deze 3 icoonroutes zijn vlakbij b&b onZENhof
Vlaanderenroute
952 km - 5155 meter
Kan je niet kiezen? Geen nood: deze best of-route leidt je langs de mooiste highlights uit alle Vlaamse windstreken. Smeer alvast je ketting, want de Vlaanderenroute combineert je wildste fietsdromen in één traject. Van golvende akkers over iconische kunststeden en historische dorpen tot ’t zeetje: dat beleef je pas écht vanop de fiets, met je voeten stevig op de pedalen, de wind in je rug.
Voor de Vlaanderenroute neem je maar best je tijd, want geloof ons: het is het waard. Wat denk je van een halve dag fietsen door de polders, om daarna wat rond te kuieren in pittoresk Brugge? Of van onder Brussel door te fietsen door de bosrijke rand van de hoofdstad? Aan jou om te kiezen of je de hele route aflegt, heel Vlaanderen rond, of er een kortere daguitstap van maakt langs een deel van het traject. Mogelijkheden te over.
Eindigen doe je hoe dan ook met een gelukzalig frisse pint in een van onze vele fietscafés, na een dag flink te hebben doorgetrapt. Aan een langere tocht bezig? Dan pik je wat van onze gastvrijheid mee in een gezellige B&B, om ’s ochtends uitgerust op je fiets te klimmen. Waar wacht je nog op?
Frontroute 14-18
100 km - 394 meter
De Frontroute 14-18 neemt je mee op sleeptouw door het vernielde en weer opgebouwde frontzonelandschap van de ‘Groote Oorlog’. Je laveert aan weerskanten van de frontlijn, waar je begrijpt hoe strategisch dat landschap in oorlogstijd was. Via bunkers en dug-outs, loopgraven, bomkraters en ondergrondse tunnels zie je de actie zich ontvouwen. Op de tientallen indrukwekkende militaire begraafplaatsen proef je dan weer de stilte.
Je komt voorbij het Albert I-Monument in Nieuwpoort en doorkruist het gebied tussen de IJzer en de oude spoorlijn Frontzate, dat in 1914 onder water werd gezet. Wil je boven dat platte landschap uitstijgen, dan kan je in Diksmuide de 84 meter hoge IJzertoren beklimmen. Even uitblazen en je kan je tocht verderzetten langs highlights als het Memorial Museum Passchendaele 1917 en verderop, in Vredesstad Ieper, langs bossen en de beroemde Ieperboog. De route brengt je uiteindelijk naar het charmante Mesen, voorbij het verhaal van de Mijnenslag rond Wijtschate.
Ruim honderd jaar na de Eerste Wereldoorlog verwelkomt de Westhoek je met open armen in een landschap waar natuur en geschiedenis mooi in elkaar overgaan. De fietswegen zijn er trouwens even voortreffelijk als de gastvrijheid! Aan jou de keuze om de Frontroute 14-18 te starten in Nieuwpoort of Mesen — volg de bordjes en je raakt sowieso op bestemming.
Heuvelroute
459 km - 3974 meter
Onze heuvels, dat is waar Flandriens gemaakt en gekraakt worden. Op de klassiekers zoals de Muur van Geraardsbergen natuurlijk, maar evengoed met dank aan de heuvels rond Kortrijk en het immer op- en neergaande landschap van de Limburgse fruitboomgaarden.
Smeer die kuiten dus maar en maak je klaar voor een route die de streken doorkruist. In Limburg vergelijk je eerst appelen met peren voor je neerstrijkt op een terras voor een goed glas bier. In Vlaams-Brabant ga je dan weer de trekpaarden achterna, beekjes over en bossen door, met weidse uitzichten onderweg. Nadien? Een echte geuze of een Hoegaarden, natuurlijk. In Oost-Vlaanderen trek je door heuvels en bos in de Vlaamse Ardennen. Ga je de provinciegrens over, dan word je verrast door Kortrijk en zijn pittige heuvelrug tussen Schelde en Leie. Nog dieper in West-Vlaanderen kom je oog in oog met de Kemmelberg, de beroemdste beklimming van het Heuvelland.
Of je nu een stuk van de route doet of van de eerste tot de laatste heuvel fietst, dit is er eentje die bossen aan geschiedenis rijgt en je op pitstops tussendoor laat proeven van mattentaarten en bruine cafés. The best of both worlds, heet dat dan.